onsdag 27 februari 2013

PANAMA KANALEN

Efter en snabb överfart på drygt 4 dagar från Jamaica anlände vi till Panama.
Vi kom fram i mörker och ankrade på "flaten" som vi kände till från vår tidigare genomfart år 2000.
Vi låg kvar på ankringen 2 dagar innan vi tog in i Shelter Bay marina.Genast när vi kom in i marinan anlitade vi vår agent Erik för att få igång processen med kanalgenomfarten.
 Hela området omkring Shelter Bay marina hade tidigare tillhört Amerikanarna ,från den tiden de hade hand om kanalgenomfarterna.Men efter att Amerika år 2001 överlät kanalen åt Panama lämnades alla husen på det inhängnade området övergivna. Den här asfalterade vägen, strax utanför marinan, till ett övergivet bostadsområde blev vår dagliga morgonpromenad. I träden kunde man ibland se apor hoppa omkring.
Trots att det var karneval när vi anlände gick det ganska fort med formaliteterna för kanalgenomfarten.
Efter 9 dagar var vi klara att starta vår kanalfärd. De 4 extra långa linor som man bör ha ombord + bilringar som extra fendrar ordnades genom agenten. Vi lyckades bara värva en linhållare själva så 2 linhållare kom också genom agenten. Hela kalaset gick då på 1534 dollar.
De tre första slussarna vid Gatun locks slussades så sent som 7-8 tiden på kvällen.
Till vänster Fernando som var vår pilot under första dagen och till höger Egil från norska katamaranen Blue Marble som var en av våra linhållare.
Efter att vi övernattat på Gatun sjön kom Regis ombord som var vår pilot andra dagen.
På väg ner i Pedo Miguel slussen. Vi är tre enskrovsbåtar knippade ihop och i bakgrunden är norska Blue Marble tillsammans med en annan katamaran
Äntligen har vi lämnat Miraflores slussarna bakom oss och våra Panama linhållare blickar ut mot "Puente de las Americas ". På andra sidan bron börjar stilla havet.
 Vi tog en boj längst ut i Balboa yachtclub. De stora fartygen ser ut att passera farligt nära då man tittar ner mot Catrine från yachtclubs baren. Bäst att ta en öl till.
  Balboa "boatyard",med plats för en båt åt gången, var inte direkt nån skönhet men i flitig användning hela tiden
.Efter att vi bunkrat dom sista frukt och grönsakerna är vi nu klara att på torsdag ge oss ut på vår överfart mot Galapagos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar